2014. március 16., vasárnap

Cinnabon - az amerikai fahéjas csiga

Egy olyan recept következik, amit a pékségek polcairól jó eséllyel ismerhettek, a cinnabon, azaz az amerikai fahéjas csiga, melynek különlegessége a sajtkrémes máz a tetején. Az első próbálkozásom képét láthatjátok, ebből kifolyólag több tanulságot is sikerült levonnom az elkészítés után, amit próbálok tökéletesíteni. Ugyanis annyira finom lett, hogy mindenképp el fogom készíteni újra és újra, így a díszítésre is több figyelmem jut majd, ugyanis elsősorban esztétikai gondokkal küszködtem. 
Mint általában az amerikai ételek, ez a sütemény sem kalóriaszegény, ennek ellenére érdemes egy kicsit bűnözni: az íz és az illat mindenért kárpótol! Másodsorban, egy kelt tésztáról van szó, úgyhogy fel kell rá készülni, hogy sok pihentetési időre van szükség, nem egy pillanatok alatt elkészülő finomságról van szó. A harmadik dolog, amit még így az elején szeretnék kiemelni, a krém: fontos betartani az arányokat akkor is, ha inkább édesszájú vagy, mert úgy jársz, mint én: elég plusz egy kanál porcukor, és egy csömör mázat kapunk, amiből ezek után csak óvatosan szabad "locsolni" művünkre, különben túlságosan édes élményben lesz részünk. Érdemes minden kanál előtt belekóstolni, mennyi is az elég. 


A cikk folytatódik, kattints tovább!

Hozzávalók a tésztához:

  • 2 és fél tk. száraz élesztő
  • 2 dl meleg víz (nem forró, mert azt megöli az élesztőgombákat, és nem fog feljönni a tészta)
  • 1 ek. cukor
  • 1 tojás
  • 50 ml tej
  • 50 g olvasztott vaj
  • 100 g cukor
  • csipet só
  • 400 g liszt
A töltelékhez:
  • 100 g vaj
  • 150 g cukor
  • 2-3 ek. őrölt fahéj
A mázhoz: 
  • 200 g natúr krémsajt
  • 100 g vaj
  • 5 ek. porcukor
Következzen az elkészítés, sok sikert hozzá!

  1. A meleg vízben elkavarok 1 evőkanálnyi cukrot, majd beleszórok 2 és fél teáskanálnyi száraz élesztőt. Nem rázom össze, meleg helyre teszem, és várok. Én egy mix-fixet használok, amit jól le tudok zárni, és 10-15 perc múlva, ha már felfutott, pukkan egyet, tudom, hogy készen van.
  2. A tojást, a tejet és az olvasztott vajat összekeverem, beleszórom a cukrot és a sót is, ismét keverem. Kb. egy perc múlva hozzáadom az élesztős keveréket, és ismét egy percig keverem. Ezután kicserélem az elektromos mixer keverőit a dagasztó fejekre, hozzáadom a liszt felét, majd a többit fokozatosan keverem bele. Végeredményül egy nyúlós, ragadós masszát kapunk. 
  3. Lefedem, és meleg helyen pihentetem egy-másfél órán át a tésztát, várom, hogy megkeljen és majd kétszeresére dagadjon.
  4. Lisztes kézzel óvatosan kiemelem a tésztát, és egy alaposan belisztezett felületre helyezem, ahol további liszt-hozzáadással egy formázható tésztát alakítok ki belőle. Nagyjából 30x40cm nagyságúra nyújtom ki.
  5. Hogy ne ragadjon bele a fahéj, megkenem a vajjal (a mikroban kicsit lehet rajta lágyítani, hogy kenhető legyen), majd egyenletesen megszórom az előzetesen összekevert fahéjjal és cukorral.
  6. Összetekerem, és egy hosszúkás hengert kapok. Ezt felezgetéssel kisebb részekre osztom, 8 vagy 16 kis csigát készítek: attól függően, milyen vastagot szeretnék.
  7. Előre kivajazott tepsibe teszem a csigákat, majd alufóliával letakarom, és az 50 fokra állított, nyitott sütőbe teszem és várom, hogy szépen megdagadjanak.
  8. Ha ez megtörtént, leveszem a fóliát, becsukom a sütő ajtaját, és nagyjából 20 perc alatt aranybarnára sütöm a csigák tetejét.
  9. Sütés közben elkészítem a díszítést: a krémsajtot összekeverem a vajjal és a porcukorral, közben kóstolgatom, elég édes-e.
    Amikor kiveszem a sütőből a csigákat, várok pár percet, hogy kihűljenek, utána öntöm rá a krémsajtot, hogy ráolvadjon. Melegen tálalom.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése